Faq | Baza wiedzy | Rejestracja | Logowanie | Wtorek, 04-12-2012, 21:35
Start / Inne / Doradcy finansowi / chce założyć pizzerie :]
chce założyć pizzerie :]
Autor Treść
Hania-G.W.
Zaawansowany
[ Profil]

Dołączył(a): 2010-12-04, 22:06
Tematów: 52
Posty: 26
chce założyć pizzerie :] 2011-12-30, 06:38
 
Od lat obserwujemy w Polsce zmianę stylu życia. Z roku na rok, systematycznie więcej czasu poświęcamy pracy. Rzadziej przebywamy w domu, a sytuacje, w których od podstaw przygotowujemy pełnowartościowy posiłek, należą już niestety do rzadkości. Okoliczności coraz częściej zmuszają nas więc do jedzenia poza domem. Ostatnie lata były dla restauratorów i właścicieli wszelkiego rodzaju małej gastronomii opływającymi w mleko i miód. A jak jest dzisiaj? Czy nawyki żywieniowe Polaków istotnie zmieniły się w ciągu ostatniej dekady? I czy znajdzie się jeszcze na rynku miejsce dla firmy, która swoim klientom będzie oferowała danie powstałe dzięki biedzie? Większość istniejących w tej chwili lokali gastronomicznych nie może narzekać na brak klientów. Pytanie, czy będziemy potrafili przebić się przez obecną ofertę do żołądków i portfeli konsumentów. Sprawdźmy, czy opłaca się jeszcze w Polsce założenie pizzerii. Na samym początku musimy podjąć decyzję, czy chcemy prowadzić swój biznes samodzielnie, czy skorzystać z wiedzy i marki doświadczonych partnerów, działając w systemie franczyzowym. Obydwa rozwiązania mają wady i zalety. Franczyza wiąże się bowiem z dosyć daleko idącymi ograniczeniami, związanymi z godzinami otwarcia lokalu, wpływem franczyzodawcy na zatrudniany personel, menu, narzuconymi akcjami promocyjnymi oraz przede wszystkim niemałymi opłatami licencyjnymi. Sytuacja taka ma jednak swoje zalety: korzystamy z szyldu i nazwy sprawdzonej marki, uzyskujemy pełne know- how i system szkoleń, skuteczną kampanię reklamową i zaufanie klientów. Dokonując wyboru należy dokładnie przeanalizować wszystkie czynniki i dopasować je do swojej konkretnej sytuacji i warunków, na jakich oferuje współpracę potencjalny franczyzodawca. W artykule tym omówimy tworzenie samodzielnego lokalu od podstaw. Kolejnym istotnym elementem wcielania w życie naszego gastronomicznego biznesu jest wybór lokalizacji- czy będzie to centrum miasta, czy może jakaś gęsto zaludniona dzielnica. Kim będą nasi klienci? Pracownikami okolicznych firm, studentami, a może turystami? Jak duży będzie odsetek zamówień realizowanych w dostawie? Po wstępnej selekcji różnych wariantów i scharakteryzowaniu profilu przedsiębiorstwa możemy zastanowić się już nad konkretnym lokalem. Optymalnym rozwiązaniem byłoby kupno obiektu, w którym podobna działalność byłą już prowadzona. Możemy wtedy zaoszczędzić wiele czasu i oszczędności na przystosowaniu pomieszczeń pod działalność gastronomiczną. Jeśli chcemy lokal wynajmować, musimy liczyć się nawet wydatkiem kilkutysięcznym miesięcznym wydatkiem na czynsz. Do tej sumy należy doliczyć media, które również nie będą należały do niskich. Zakładamy, że powierzchnia naszej pizzerii wynosi 100m2. Średni czynsz wynosi ok. 3000zł. W zależności od tego, czy lokal był już używany w gastronomii, czy nie, koszty adaptacji mogą wynieść od ok. 10 tysięcy do nawet 100 000 zł! Musimy pamiętać, że miejsce, w którym będzie się przygotowywało i spożywało posiłki musi spełniać surowe wymogi sanitarne (SANEPID) oraz przeciwpożarowe (materiały, jakimi wyłożone są ściany, podłoga i sufit). Dysponując większą powierzchnią dobrze jest podzielić ją na 2 części: przeznaczoną dla palących oraz drugą część dla niepalących. Posiadając przystosowany lokal należy go jeszcze urządzić. W zależności od standardu mebli, trzeba będzie wydać na ten cel od 5 000 do nawet 20,30 tysięcy złotych. Elementarnym składnikiem każdej pizzerii jest kuchnia. To dzięki dobrze przyrządzonej potrawie klienci odwiedzą nas po raz kolejny. W Internecie można znaleźć wiele ofert. Czego potrzebujemy? Najważniejszy jest piec. Może być jedno lub dwukomorowy. Ceny wahają się od 3 do 10 tysięcy. Potrzebujemy jeszcze maszyny do ciasta, naczyń, okapu, zmywarki i samochodu lub skutera do dostarczania posiłków na zamówienie. Można zastanowić się jeszcze nad innymi potrawami, ale jest to już kwestia indywidualnego przypadku i możliwości finansowych oraz organizacyjnych. Podsumowując, na wyposażenie kuchni musimy wydać od ok. 30 do nawet 100 tysięcy złotych. Niestety nawet najlepiej urządzony lokal nie zapewni nam zysku, jeśli nie zatrudnimy wykwalifikowanego personelu. Będziemy potrzebowali co najmniej 2 doświadczonych pizzerów, którzy nadadzą naszej pizzy niezapomniany smak i skłonią klientów do ponownych odwiedzin. Twarzą firmy będą również kelnerzy (kelnerki), którzy dzięki miłej i sprawnej obsłudze sprawią, że klient będzie zadowolony. Potrzebujemy co najmniej 3 takie osoby. Łącznie zatrudnienie personelu będzie nas kosztowało ok. 10 tysięcy złotych w skali miesiąca. Szacuje się, że średni koszt wyprodukowania pizzy wynosi 6 zł. Średnia cena pizzy to 20 zł. Dobre lokale mogą liczyć na ok. 100 klientów dziennie, co daje przychód netto w wysokości 2000zł. Należy jeszcze uwzględnić zyski z napojów- nie jest tajemnicą, że jednym z najchętniej wybieranych napojów w tego typu lokalach jest piwo- aby móc doliczyć przychody ze sprzedaży złocistego napoju, warto postarać się o konieczną koncesję. Nadszedł czas na podsumowanie. Zestawmy więc koszty- do początkowych, jednorazowych należą:
- przystosowanie lokalu do gastronomicznej działalności- w zależności od stanu pierwotnego- od 10 do 100 000zł
- urządzenie i umeblowanie pizzerii- od 5 do 30 tysięcy złotych
- wyposażenie kuchni- od 30 do 100 000zł
- zakup używanego samochodu lub skutera- od 2 do 15 tysięcy złotych
RAZEM: od 45 000 do ok. 230 000zł

miesięczne koszty stałe:
- zatrudniani pracownicy- ok. 10 tysięcy złotych
- zakupy spożywcze- ok. 5000 zł
- paliwo- od 500 do 1000zł
- czynsz- ok. 3000zł
- media- ok. 1000zł
RAZEM: ok. 20 000zł
Przychody (szacunki uśrednione):
100 klientów dziennie, jeden klient wydaje 20 zł= 2000zł
2000x30 dni w miesiącu= 60 000zł.
Zysk= Przychód- koszty- podatek
Zysk= 60 000 – 20 000 – ok. 12 000
Średni miesięczny zysk= 28 tysięcy złotych
Przedstawione założenia są dosyć optymistyczne, nie zawsze muszą się sprawdzać. Autor celowo zaznaczył, iż są to dane uśrednione, uzależnione od pory roku, dnia tygodnia itp.
Właściciele pizzerii wskazują jeszcze czasami na poza biznesowe aspekty działalności gastronomicznej- płacenie haraczu grupom przestępczym. Ze względu na opór przed udzieleniem tego typu informacji przez restauratorów nie czuję się jednak upoważniony do dzielenia się osobistymi dywagacjami na ten temat. Analiza wszystkich powyższych informacji pozwala optymistycznie myśleć o założeniu własnej pizzerii. Jest to jednak działalność otoczona dosyć wysokimi barierami, głównie ze względu na koszty początkowe takiej inwestycji. Przed podjęciem decyzji o prowadzeniu tego interesu bardzo proszę o szczegółowe przeanalizowanie wszystkich czynników do swoich konkretnych warunków. Artykuł jest jedynie wzorem i pomocą przy planowaniu.
Gość
Niezalogowany
[ Profil]
chce założyć pizzerie :] 2012-02-20, 17:29
 
Super pomysł. Ja tam uważam że jest to genialny pomysł na biznes.
Kto przegląda forum
Na forum jest: 7 użytkowników | 0 zarejestrowanych | 7 gości (bazuje na użytkownikach aktywnych w ciągu ostatnich 3 minut)
Najwięcej użytkowników online (778) było 02-08-2011
Statystyki
Liczba wątków: 5672 | Liczba komentarzy: 19314 | Liczba użytkowników: 3151 | Najnowszy użytkownik: piotr_motyka
Logowanie
Nazwa użytkownika: Hasło:
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie
Szukaj na forum